niedziela, 12 grudnia 2010

Paluszki z kminkiem

2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
3 dag drożdży
2 jajka
5 łyżek mleka
odrobina cukru
kminek (cumin), sól lub inne ulubione przyprawy do posypania
tłuszcz do wysmarowania blachy

Z mąki, masła i jajka należy wyrobić ciasto. Dodajemy również drożdże rozpuszczone w letnim mleku z cukrem. Wyrabiamy dokładnie, następnie rozwałkowujemy na duży placek o grubości 0,5 cm, najlepiej żeby placek miał kształt zbliżony do prostokąta. Kroimy go najpierw w połowie w poprzek a następnie obydwie części kroimy na paski o szerokości 0,5 cm. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wszystkie paluszki. Mieszkamy sól z kminkiem lub innymi przyprawami i posypujemy tą mieszanką paski. Pieczemy na natłuszczonej blasze w średnio gorącym piekarniku około 15 minut. Smarowanie jajkiem i posypywanie przyprawami można również robić bezpośrednio na blasze.
koszt: 4,50 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...