wtorek, 21 grudnia 2010

Pieczeń świąteczna

1/2 kg mielonego mięsa
kilka różyczek brokuła
około 20 suszonych śliwek
1 czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, kminek
2 łyżki bułki tartej
Mięso wyrobić jak na kotlety mielone: razem z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, dodać przyprawy, czosnek i bułę tartą. Osobno na patelni podsmażamy dość drobno pokrojoną cebulę, którą również dodajemy do mięsa. Śliwki suszone należy pokroić na mniejsze części i również dodać do mięsa. Dołączamy także posiekaną zieleninę. Do blaszki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą  wkładamy połowę mięsa. Co 3 cm wciskamy jeden za drugim surowe brokuły w pozycji pionowej. przykrywamy resztą mięsa. Wierzch należy wygładzić, można posypać przyprawami i bułką tartą. Całość pieczemy około godziny czasu w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...