wtorek, 4 stycznia 2011
Biszkopt z masą rumową i migdałami
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy
Białka ubijamy mikserem z cukrem. W małym kubku łączymy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Zawartość kubka dodajemy do białek i delikatnie mieszkamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i również mieszamy łyżką. Pieczemy około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na dwie części, jeśli lubimy to dodajemy dowolny pącz.
Masa rumowa:
1kostka masła
1 budyń czekoladowy
400 ml mleka
2 łyżki cukru
pół kieliszka rumu lub aromat rumowy
garść migdałów siekanych
Budyń razem z cukrem gotujemy w 400 ml mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy partiami budyń oraz rum/aromat rumowych. Na koniec dosypujemy posikane migdały. Tak przygotowaną masą dwukrotnie przekładamy biszkopt.
Pianka:
1 śnieżka
1 szklanka mleka
1 galaretka w dowolnym kolorze plus 300 ml wody
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody odpowiednio wcześniej tak abyśmy mogli dodawać ją zimną i lekko tężejącą. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem i na koniec dodajemy wcześniej przygotowaną galaretkę, wszystko razem mieszając. Piankę dajemy na wierzch ciasta. Można ją dodatkowo posypać migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi czy startą czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz