10 śliwek (umytych, obranych i pokrojonych w kostkę) lub 4 łyżki powideł śliwkowych
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru lub 2 łyżeczki miodu
szczypta soli
imbir, chili, pieprz
sok z cytryny
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pieprz oraz imbir. Smażymy na małym ogniu jeszcze trochę aby przeszło aromatem. Następnie podlewamy sosem sojowym, dodajemy śliwki, cukier, chili i gotujemy wszystko na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając. Na sam koniec solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sos nie wymaga przecierania. Jest doskonały zarówno do schabu jak i pieczeni rzymskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz