3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
5 białek
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń waniliowy lub 2 małe
Ze składników na ciasto zagnieść typowe ciasto kruche. 1/3 tego ciasta należy włożyć do zamrażalnika około 2 godziny wcześniej.
Przygotowanie masy: białka należy ubić wraz ze szczyptą soli na sztywno. Przy pomocy łyżki trzeba dodać pozostałe składniki.
Blachę smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto kruche. Na ciasto wylewamy masę. Na wierzch ucieramy na tartce pozostałą część ciasta kruchego, którą mamy w zamrażalniku.
Ciasto należy piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wygląda bardzo smakowicie:)Z pewnością je wypróbuje. Ta masa to chyba będzie dosyć rzadka no nie? pozdrawiam gorąco i zapraszam do mnie http://www.slodkizapachczekolady.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę pyszne, dobrze się kroi, tylko trzeba je przechowywać w lodówce ze względu na zawartość śmietany. Przy ilości śmietany podanej w przepisie ciasto będzie ok., natomiast zrobiłam je raz według innego przepisu gdzie było 3 x 400 ml śmietany i faktycznie miało luźną konsystencję.
OdpowiedzUsuńja zrobiłam z 3x400 ml i nie było lużne
OdpowiedzUsuńRewelacja..ja zrbilam na jogurtach ananasowych...
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę są podane składniki ?? :)
OdpowiedzUsuń