sobota, 18 września 2010

Ciasto styropian

ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
 5 białek
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń waniliowy lub 2 małe

Ze składników na ciasto zagnieść typowe ciasto kruche. 1/3 tego ciasta należy włożyć do zamrażalnika około 2 godziny wcześniej.
Przygotowanie masy: białka należy ubić wraz ze szczyptą soli na sztywno. Przy pomocy łyżki trzeba dodać pozostałe składniki.
Blachę smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto kruche. Na ciasto wylewamy masę. Na wierzch ucieramy na tartce pozostałą część ciasta kruchego, którą mamy w zamrażalniku.
Ciasto należy piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie:)Z pewnością je wypróbuje. Ta masa to chyba będzie dosyć rzadka no nie? pozdrawiam gorąco i zapraszam do mnie http://www.slodkizapachczekolady.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest naprawdę pyszne, dobrze się kroi, tylko trzeba je przechowywać w lodówce ze względu na zawartość śmietany. Przy ilości śmietany podanej w przepisie ciasto będzie ok., natomiast zrobiłam je raz według innego przepisu gdzie było 3 x 400 ml śmietany i faktycznie miało luźną konsystencję.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zrobiłam z 3x400 ml i nie było lużne

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja..ja zrbilam na jogurtach ananasowych...

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką blachę są podane składniki ?? :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...