sobota, 25 września 2010

Ciasto z kremem kawowym i galaretką

masa kawowa
Biszkopt ciemny:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania formy
Masa:
1 masło roślinne w kostce
5 jajek
3/4 szklanki cukru
mocny napar z kawy (1/3 szklanki wody, 2 łyżki kawy)
Dodatkowo:
2 czerwone galaretki
śliwki do dekoracji lub inne owoce.

Dwie galaretki rozpuścić oddzielnie w 300 ml wody i odstawić do stężenia. Ubić białka razem z cukrem na sztywno mikserem. W osobnym małym naczyniu rozmieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane żółtka wmieszać łyżką do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na pół, można nasączyć ponczem ale nie jest to konieczne.
Jajka całe razem z cukrem ubijamy na parze dotąd aż masa zacznie gęstnieć. Ucieramy mikserem masło i dodajemy wystudzoną masę jajeczną oraz stopniowo napar kawowy. W tym przepisie masa została podzielona na połowę i napar kawowy jest tylko w jednej części. Blaty ciast układamy obok siebie i obydwa smarujemy masą. Na tym, który ma być na górze układamy dodatkowo owoce. Następnie zalewamy tężejącą galaretką.Wstawiamy do lodówki, każdy oddzielnie. Dopiero gdy galaretka mocno stężeje można połączyć wszystkie warstwy. Najwygodniej jest robić to w tortownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...