3 łyżki oliwy z oliwek
sos:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu
4 łyżki śmietany
1/2 pęczka świeżego koperku
sól, pieprz, papryka
Rybę bez panierowania obsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor z dwóch stron. Równie dobrze można upiec rybę w piekarniku w foli aluminiowej, będzie mniej kaloryczna.
Do sosu robimy zasmażkę z mąki i masła. Gdy trochę ostygnie dolewamy do niej szklankę bulionu. Wszystko to razem gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami ciepłego sosu. Po dodaniu śmietany sosu nie należy już gotować a jedynie podgrzewać na małym ogniu. Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy rybę na talerzu.
czas wykonania: około 20 minut
bardzo smacznie wygladajaca rybka z delikatnym sosem i w ogole bardzo mi sie podoba twoj blog, bo jest taki prostoduszny, bezpretensjonalny, a jednoczesnie podajesz przepisy na zwykle, ale niesamowicie smaczne dania :) powodzenia :)
OdpowiedzUsuńdzienkuje
OdpowiedzUsuń