niedziela, 23 października 2011
Czerwona kapusta do obiadu
Jako dodatek do drugiego dania proponuję czerwoną kapustę parzoną. Jest to dobra wersja dla wszystkich tych, którzy narzekają, że dla nich surówki z czerwonej kapusty są zbyt twarde.
1 mała główka czerwonej kapusty
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka.
Kapustę drobno szatkujemy. W niewielkim garnku doprowadzamy wodę (lekko posoloną) do wrzenia (nalewamy tak do połowy). Do wrzącej wody wkładamy kapustę i gotujemy nie więcej jak 4 minuty, tak żeby nie straciła koloru. Osobno na patelni podsmażamy na oliwie dość drobno pokrojone: cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czerwoną papryką (po zdjęciu z ognia). Na koniec w salaterce mieszamy odcedzoną kapustę wraz z warzywami z patelni. Jeśli zachodzi potrzeba można do całości dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz