sobota, 24 września 2011
Kasza z boczkiem i cebulą
1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
250 g boczku
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka
2 łyżki masła
Kaszę gotujemy w 4 szklankach posolonej wody od 40 do 60 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy boczek, co jakiś czas mieszając. Powinien być dobrze wysmażony. Gdy boczek będzie zrumieniony dodajemy cebulę i czosnek. Wsypujemy przyprawy (pamiętając by paprykę dosypywać po zdjęciu patelni z ognia). Wszystko to co na patelni dodajemy do ugotowanej kaszy i mieszamy. Do tak przygotowanej kaszy bardzo dobrze pasuje bukiet sałat z dowolnym dipem na bazie majonezu.
Porcja na 4 osoby
Koszt:6,50 zł
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mój smak, moja mama taką robiła :D
OdpowiedzUsuńale załapałam "smaka" :) tylko u mnie w domu taka kasza była albo z kapustą kiszoną albo z ogórkiem kiszonym :)