niedziela, 11 września 2011
Ciasto orkiszowe
3 jajka
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1 przyprawa do pierników
150 g suszonych, pokrojonych śliwek
80 g posiekanych orzechów
1 jabłko starte na grubych oczkach
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
można dodać także rodzynki/migdały/pestki dyni, słonecznika
Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, później stopniowo obydwie mąki, sodę, przyprawę do pierników, miód i starte jabłko. Na dodajemy jogurt i wszystko dokładnie miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek, dodajemy ją do wcześniej zmiksowanych składników i mieszkamy delikatnie łyżką (nie mikserem!). Na koniec dodajemy śliwki i bakalie. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz