niedziela, 11 września 2011

Ciasto orkiszowe


3 jajka
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1 przyprawa do pierników
150 g suszonych, pokrojonych śliwek
80 g posiekanych orzechów
1 jabłko starte na grubych oczkach
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
można dodać także rodzynki/migdały/pestki dyni, słonecznika

Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, później stopniowo obydwie mąki, sodę, przyprawę do pierników, miód i starte jabłko. Na dodajemy jogurt i wszystko dokładnie miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek, dodajemy ją do wcześniej zmiksowanych składników i mieszkamy delikatnie łyżką (nie mikserem!). Na koniec dodajemy śliwki i bakalie. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...