1 średnia cukinia
ser typu włoskiego lub feta
2 plasterki szynki/papryka/cebula
przyprawy
tłuszcz do posmarowania blachy
Cukinie (bez obierania) kroimy wzdłuż w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu noża do obierania ziemniaków. Każdy plaster smarujemy serem, posypujemy ulubionymi ziołami i zależnie od upodobań dajemy cienki plasterek szynki, kawałek papryki lub kawałek cebuli. Jeżeli jako dodatek wybierzemy cebulę lub paprykę to układamy je na jednym końcu, żeby łatwiej było rolować. Plasterki cukinii zwijamy ciasno i spinamy wykałaczkami. Układamy w natłuszczonej formie, warto również po wierzchu skropić roladki oliwą oraz posypać przyprawami. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku nie dłużej jak 15 minut. Roladki są doskonałe jako przekąska na imprezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz