piątek, 14 maja 2010
Zupa krem z porów
1 por
5 szklanek bulionu
1 cebula
5 ziemniaków
1 łyżka masła
1 serek topiony 100 g
5 łyżek śmietany
sól, pieprz
Por i cebulę należy pokroić w grube krążki i podsmażyć na patelni na maśle (małą kawałek pora - zieloną część odkładamy do dekoracji). Do warzyw dodajemy serek topiony i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. W garnku gotujemy bulion razem z pokrojonymi na części ziemniakami przez 20 minut. Następnie dodajemy warzywa z patelni i gotujemy zupę jeszcze 5-10 minut, doprawiamy. Po wystudzeniu zupę należy zmiksować na krem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami ciepłej zupy i solą. Podgrzewamy zupę ale już nie gotujemy. Zupę należy posypać drobno pokrojonym surowym porem, ewentualnie inną zieleniną.
koszt: 5,50 zł
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz