środa, 12 maja 2010
Placuszki z ryżem
1 torebka ryżu 125 g
2 jajka
3 łyżeczki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
1/4 szklanki mleka
olej do smażenia
powidła, dżem lub śmietana
Ryż należy ugotować, odcedzić i ostudzić. Jajka całe miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, śmietanę i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Placki leży piec na patelni na obydwie strony do lekkiego zrumienienia. Podawać z dżemem lub śmietaną.
Porcja dla 4 osób.
Koszt: około 4,50 zł
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz