4 duże pomidory
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia
natka pietruszki do dekoracji
Na tłuszczu podsmażamy paprykę pokrojona w dużą kostkę, następnie dodajemy również pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone pomidory i ząbek czosnku. Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Razem gotujemy około 20 minut. Zupę zestawiamy z ognia, studzimy i następnie miksujemy. Później znowu podgrzewamy ale krótko nie pozwalając na zagotowanie się zupy. Na koniec dodajemy przyprawy i już na talerzu dekorujemy natką pietruszki.
Jeśli mamy więcej czasu możemy zrobić zupę w wersji i papryką podpiekaną w piekarniku. Po podpieczeniu należy obrać ją ze skórki. Zupa jest wtedy dużo bardziej aromatyczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz