1 litr bulionu
mały brokuł
1/2 szklanki czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
25 dag mielonego mięsa
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
kilka gałązek kopru
sól, pieprze
Fasolę moczymy w wodzie co najmniej godzinę przed gotowaniem obiadu. Następnie gotujemy ją w 3 szklankach posolonej wody przez co najmniej 45 minut.:)
Przygotowujemy klopsiki: mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całe jako, bułkę tartą wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pulpety i ugotowaną wcześniej, odcedzoną fasolę. Wszystko to razem gotujemy jakieś 20 minut. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Podzielone na różyczki brokuły dodajemy nie wcześniej jak 10 minut przed końcem gotowania, żeby nie straciły koloru. Na koniec zupę doprawiamy i dodajemy posiekany koperek. Zupę należy gotować nie dłużej jak 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz