sobota, 17 lipca 2010

Klopsiki z sosem pieczarkowym

1/2 kg mięsa mielonego
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 drobno posiekana cebula
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek ewentualnie posiekana zielenina
1,5 szklanki bulionu

Mięso należy wyrobić z jajkami, cebulą, bułką tartą i przyprawami, uformować kule o średnicy nie większej jak 3 cm . Gotujemy 1,5 szklanki bulionu do którego następnie wkładamy klopsy. Powinny się gotować około 20 minut.
Sos pieczarkowy można podać gotowy lub wykonać samodzielnie:
sos:
5 średnich pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu
3 łyżki śmietany
przyprawy, zielenina
Pieczarki i cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Na oddzielnej patelni wykonujemy zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła. Gdy przestygnie dodajemy do niej stopniowo 1 szklankę bulionu (świeżego, nie tego na którym gotowały się klopsiki). Dodajemy także podsmażone pieczarki z cebulą. Gotujemy ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy 3 łyżki posolonej śmietany , ocieplonej sosem. Podgrzewamy jeszcze chwilę ale nie zagotowujemy. Na koniec można doprawić i dodać posiekaną zieleninę.
Klopsiki polewamy sosem bezpośrednio na talerzu.
czas wykonania: około 45 minut

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...