niedziela, 2 maja 2010
Krem z ziemniaków z pieczarkami
6 średnich ziemniaków
3 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
20 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka
szczypior
Ziemniaki gotujemy w bulionie 20 minut, na koniec dodajemy szklankę mleka. Zdejmujemy z ognia dodajemy 1łyżeczkę mąki ziemniaczanej i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy się zrumienią dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Po odstawieniu z ognia dodajemy odrobinę papryki w proszku i mieszkamy. Ostudzony bulion z ziemniakami należy zmiksować. Zupę jeszcze raz ustawiamy na małym ogniu, dodajemy usmażone pieczarki z cebulą. Wszystko doprawiamy, gotujemy nie dużej jak 10 minut. Całość po zdjęciu z ognia można posypać szczypiorem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz