400 ml śmietany 30%
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka w dowolnym kolorze na wierzch
owoce pod galaretkę
1 paczka biszkoptów
Galaretki cytrynowe należy rozpuścić w 2 szklankach wody. Galaretkę na wierzch przygotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze schłodzoną śmietanę trzeba ubić mikserem razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietany dodajemy zmielony ser, mieszamy wszystko łyżką. Na koniec dodajemy partiami zimne galaretki cytrynowe. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, najlepiej nasączone. Wylewamy na nie masę serową ale nie od razu po przygotowaniu, tylko jak zacznie lekko tężeć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie na wierzchu układamy dowolne owoce (brzoskwinie, winogrona, truskawki, wiśnie) i zalewamy galaretką. Sernik należy przechowywać w lodówce.