Na 6 kulek:
250 g sera półtłustego lub tłustego
2 plasterki sera żółtego
1 łyżeczka śmietany
2 łyżki posiekanych orzechów
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
zioła prowansalskie
papryka mielona słodka
sól, pieprz
Ser biały zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Do sera białego dodać drobno pokrojony lub starty ser żółty, łyżeczkę śmietany, doprawić i wszystko wymieszać. Rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Podzielić na 3 części. Dwie kulki obtoczyć w orzechach, dwie w papryce w proszku i ostatnie dwie najpierw w ziołach prowansalskich a następnie w drobno posiekanej natce pietruszki.
czas wykonania: 15 minut
Bardzo fajny przepis, planuję takie kulki zrobić już od dawna:)
OdpowiedzUsuńsame pozytywne recenzje od znajomych :):D tyle ze orzechy wloskie zamienione na pistacje...
OdpowiedzUsuńEfektowna i prosta przekąska; polecam szczególnie robić te kulki z sera typu włoskiego.
OdpowiedzUsuńFajowo:) Ja takie z ziemniaków i żółtego sera robiłam (do piwa, winka) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńfajowe akurat na zagryche
OdpowiedzUsuńJa również od dawna planuje zrobić takie kuleczki, ale jakoś nie wychodzi. Skoro wszystkim smakują, to się niebawem za nie zabiorę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
bardzo smaczne te kulki
OdpowiedzUsuń