Sernik na zimno to deser który z pewnością warto wykonać. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a sam deser jest lekki, pyszny i pięknie się prezentuje. Warto również podkreślić, że tego typu deser daje wiele możliwości wykonania i komponowania składników. Można robić serniki na biszkoptach, cieście kruchym albo kruszonych herbatnikach połączonych z masłem. Warstwa serowa może być wykonana z twarogu, serków homogenizowanych albo wzbogacona śmietaną, jogurtem czy mlekiem w proszku. Serniki na zimno wieńczą zwykle owoce pod galaretką ale można także zastosować mus czy polewę karmelową. Dzisiaj zachęcam was do przygotowania sernika na zimno na ciemnym spodzie biszkoptowym udekorowanego konfiturą wiśniową.
Ciemny biszkopt na spód:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania formy
Ubić białka z cukrem na sztywno przy użyciu miksera. W oddzielnym naczyniu zmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i następnie dodać je do ubitych białek. Mąkę wymieszać z kakao i dodać ją do białek przy użyciu łyżki, delikatnie mieszając. Ciasto należy wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.
Warstwa serowa:
600 gramów sera Emilki
1 mały jogurt grecki
4 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy
100 ml ciepłej przegotowanej wody
2 i 1/2 łyżki żelatyny
Na wierzch:
Mały słoik konfitury wiśniowej
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. W dużej misce miksujemy ser, jogurt grecki, cukier puder, dodajemy aromat i na koniec powoli wlewamy wystudzona żelatynę. Do tortownicy z wystudzonym biszkoptem wlewamy masę serową. Na jej wierzchu rozprowadzamy konfiturę wiśniową, tworząc widelcem fale. Sernik, aby był gotowy do spożycia musi spędzić w lodówce co najmniej 5 h.
Polecam także przepis na brzoskwiniowy sernik na zimno dostępny na: http://www.mlekoma.pl/przepisy/brzoskwiniowo-ananasowy-sernik-na-zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz