poniedziałek, 27 lipca 2015

Langosze

węgierskie langosze

Langosze to wyjąkowo pyszna choć niezdrowa potrawa bo smażone są na głębokim tłuszczu. Warto jednak robić je od czasu do czasu bo smakują wyśmienicie i można podawać je z wieloma dodatkami zależnie od upodobań.

Składniki:
2 szklanki mąki
3 duże ziemniaki
30 dkg drożdży
1i 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru 
szczypta soli
1 łyżka oleju
4 łyżki oleju

Najpierw na miękko gotujemy ziemniaki i rozgniatamy widelcem, przepuszczamy przez praskę albo blendujemy. Do szklanki lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże i cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Ostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, rozdrobnione ziemniaki, dodajemy łyżkę oleju, sól, pozostałe pół szklanki mleko oraz wlewamy mleko z drożdżami. Wszystko zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie gdy ciasto ładnie wyrośnie odrywamy małe kawałki i formujemy placki. Smażymy wszystkie z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Langosze możemy podawać z bardzo różnymi dodatkami:
1. śmietana wymieszana z łyżką majonezu i ząbkiem czosnku
2. domowy sos pomidorowy
3. śmietana, starty żółty ser, szczypiorek, czerwona cebula
4. śmietana i podsmażony czosnek z cebulą

Mleko kokosowe


wiórki kokosowe - 100 gramów
woda - 4 szklanki

Wiórki kokosowe zalewamy 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnie dodajemy resztę wody i wszystko blendujemy. Ustawiamy naczynie na nim sitko i gazę. Wiórki przecedzamy i odciskamy i w ten sposób powstaje nasze mleko kokosowe. Wiórki pozostałe możemy wykorzystać do kruchych ciasteczek.

piątek, 24 lipca 2015

Kasza jaglana na słodko

śniadanie z kaszą jaglaną
Jeśli jeszcze nie polubiliście kaszy jaglanej to czas poznać ją bliżej. Ilość zastosowań kaszy jaglanej w kuchni jest ogromna: można z nią robić sałatki, risotta, słodkie śniadania. Stanowi także doskonałą bazę do past do pieczywa. Dzisiaj będzie kasza jaglana w wersji na słodko.

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej 
2 szklanki wody
szczypta soli
garść borówek amerykańskich
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
mieszanka bakaliowa fitt: słonecznik, dynia, jagody goi, rodzynki

Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy dwie szklanki wody ze szczyptą soli. W międzyczasie partiami płuczemy na sitku kaszę jaglaną. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut zważając na moment kiedy cała woda wyparuje. Nie mieszkamy. Po zdjęciu z ognia przykrywamy pokrywką na co najmniej 5 minut. Kaszę przekładamy do miseczki, mieszamy ją z łyżką masła, które powinno się samo rozpuścić i posypujemy cukrem trzcinowym. Dodajemy umyte borówki, mieszankę bakaliową i posypujemy sezamem.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...