poniedziałek, 10 grudnia 2012

Śledzie z rodzynkami

1/2 kg śledzi
garść rodzynek
4 cebule
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki oleju
sok z cytryny
cukier, sól, pieprz
Śledzie należy moczyć przez około godzinę, następnie dobrze odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rodzynki należy zalać wrzątkiem na pół godziny, następnie odcedzić. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Ma być półtwarda, nie rumienimy jej. W trakcie smażenia dodajemy przecier, sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru oraz rodzynki na koniec. Smażenie powinno trwać około 15 minut. Do słoika (1l) wkładamy na dno trochę śledzi posypujemy cebulą z rodzynkami z patelni i tak cały czas na przemian aż do wyczerpania składników. Zawartość patelni przekładamy jeszcze ciepłą. Słoik szczelnie zakręcamy i trzymamy śledzie w chłodnym miejscu co najmniej 1 dobę, żeby się przegryzły.

piątek, 7 grudnia 2012

Ciasto z masą krówkową

ciasto krówkowe

duża paczka biszkoptów
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
400 ml śmietany 30%
2 x zagęstnik do śmietany
3 łyżki cukru pudru
masa krówkowa:
3/4 kostki masła roślinnego
200 gram krówek (ok. 20 sztuk w przypadku małych cukierków)
1 łyżka masła
5 łyżek mleka

wtorek, 4 grudnia 2012

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy
Białka ubijamy mikserem z cukrem. W małym kubku łączymy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Zawartość kubka dodajemy do białek i delikatnie mieszkamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i również mieszamy łyżką. Pieczemy około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na dwie części, jeśli lubimy to dodajemy dowolny pącz.
Masa cytrynowa:
2 cytryny
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe plus 1 szklanka wody
2 żółtka
1 kostka masła roślinnego
1,5 szklanki wody, cukier i sok z dwóch cytryn należy zagotować w garnku. Wszystkie te składniki należy pogotować kilka minut ale uzyskania gęstszej konsystencji. W osobnym kubku mieszamy budynie, 1szklankę wody i dwa żółtka; wszystko to dodajemy na gotujący się syrop z wody, cukru i soku z cytryn. Po ostygnięciu dodajemy do utartego masła.
Bita śmietana:
duży kubek (400 ml) śmietany 30% lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany (zamiast może być żelatyna)
Dobrze wychłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i zagęstnikiem.

Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową masy, kładziemy drugi krążek, następnie druga część masy cytrynowej i na to bita śmietana, najlepiej wyciskana szpryca dla dekoracji. Można posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...