poniedziałek, 28 listopada 2011

Rosół z naleśnikami


Rosół - składniki:
3 udka kurze
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
mały kawałek pora
odrobina natki pietruszki
2 litry wody
sól, pieprz, ziele angielskie
Do garnka z wodą wkładamy umyte udka, zalewamy wodą, dodajemy warzywa (oprócz natki), ziele angielskie i pieprz. Rosół gotujemy powoli około półtorej godziny. Pod koniec solimy i dodajemy natkę (żeby nie straciła koloru).

niedziela, 20 listopada 2011

Kurczak po chińsku


1 podwójna pierś kurczaka
1 przyprawa chińska
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
sos sojowy
sól, pieprz
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy przez 1/2 godziny polewając sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posypujemy połową przyprawy chińskiej. Wszystko należy wymieszać, odstawić do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na pozostałych 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy się zrumieni posypujemy resztą przyprawy chińskiej i dodajemy cebulę drobno pokrojoną. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu nie dłużej jak 15 minut.
Do kurczaka możemy podać ziemniaki z piekarnika oraz sałatę lodową z dipem czosnkowym.
Ziemniaki z piekarnika:
ok. 20 sztuk ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do ziemniaków
papier do pieczenia
Ziemniaki obieramy, kroimy w półksiężyce i gotujemy przez 5 minut (od zagotowania się wody). Wkładamy (odcedzone ziemniaki) do dużej salaterki, posypujemy przyprawą i polewamy oliwą. Wszystko mieszamy. Pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia przez 20 minut.
Sałata lodowa z dipem czosnkowym
1 mała sałata lodowa
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
Sałatę rwiemy na mniejsze części. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. W małym naczyniu mieszkamy majonez, śmietanę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dipem polewamy sałatę lodową.

niedziela, 13 listopada 2011

Szybka surówka z sałaty lodowej


1/2 główki sałaty lodowej
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Sałatę lodową należy porwać na mniejsze kawałki. Paprykę jedną i drugą kroimy w paski lub w kostkę, cebulę w krążki. Dodajemy wszystko do sałaty lodowej. Oliwę należy wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny a tak przygotowanym sosem polać całość i wymieszać.
czas przygotowania: 10 minut
koszt potrawy: ok. 4 zł

wtorek, 1 listopada 2011

Krem bananowy


3 duże banany
3/4 szklanki śmietany (18%)
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
wiórki kokosowe od posypania i rurki waflowe do dekoracji

Mleko należy podgrzać i po zestawieniu z ognia rozpuścić w nim żelatynę. Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Banany kroimy na mniejsze części, miksujemy na krem, dodajemy śmietanę, cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku. Wszystko razem miksujemy. Deser należy podawać w pucharkach udekorowany plasterkami bananów. Można posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą ewentualnie posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.
Porcja dla 4 osób
koszt: około 6 zł

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...