niedziela, 28 sierpnia 2011

Piernik

piernik z dżemem

2 jajka
1/2 kostki margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżki sody
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 mały słoik dżemu
1 szklanka mleka
dodatkowo warto zastosować: 2 łyżki miodu, garść orzechów lub rodzynki.
Najpierw miksujemy margarynę z cukrem oraz jajka. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Piernik piecze się przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam ten przepis, przede wszystkim z uwagi na krótki czas przygotowania.
Koszt około 10 zł.

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Pstrąg pieczony w piekarniku


2 średnie pstrągi (najlepiej kupić gotowe, oprawione, przecięte wzdłuż)
2 łyżki masła
1 cytryna
garść koperku/pietruszki
olej do posmarowania folii aluminiowej
sól, pieprz

Pstrągi nacieramy solą na zewnątrz oraz w środku. Cytrynę kroimy na pół. Jedna połowa będzie przeznaczona na plasterki do dekoracji, które kładziemy na rybie już po upieczeniu. Druga połowa cytryny posłuży jako sok. Właśnie tym sokiem przed włożeniem do piekarnika skrapiamy ryby od środka. Dajemy także po łyżce masła (do środka, należy równomiernie rozsmarować, wkładamy też drobno pokrojoną zieleninę i posypujemy pieprzem. Dwa kawałki folii aluminiowej smarujemy delikatnie olejem, na to kładziemy rybę i zawijamy szczelnie. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu delikatnie odwijamy z folii i podajemy z plasterkami cytryny posypanymi odrobiną koperku.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...