środa, 22 czerwca 2011

Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami

surówka z rodzynkami

1/2 dużego selera (korzeń)
1 słodkie jabłko
łyżka rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli, cukru i pieprzu
2 łyżki śmietany
Pół godziny wcześniej rodzynki namoczyć we wrzątku. Selera należy zetrzeć na dużych oczkach, podobnie trzeba postąpić z jabłkiem. Do salaterki wkładamy starty seler, następnie starte jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy sól, cukier, pieprz, dodajemy śmietanę, wszystko mieszamy i na koniec dodajemy odcedzone rodzynki.

niedziela, 5 czerwca 2011

Blok czekoladowy

blok prl

1 kostka masła
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
400 gram mleka w proszku
400 gram herbatników
bakalie do wyboru: rodzynki, orzechy, migdały itp.

Masło, cukier, wodę oraz kakao należy wymieszać i zagotować. W osobnym naczyniu (głębokim) kruszymy herbatniki, wsypujemy bakalie, mleko w proszku i zalewamy to ostudzoną, przygotowaną wcześniej polewą. Wszystko dokładnie mieszkamy. Masę przekładamy do blaszki, lub innego naczynia i chłodzimy przez kilka godzin.
koszt: około 16 zł

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...