środa, 22 czerwca 2011
Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami
1/2 dużego selera (korzeń)
1 słodkie jabłko
łyżka rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli, cukru i pieprzu
2 łyżki śmietany
Pół godziny wcześniej rodzynki namoczyć we wrzątku. Selera należy zetrzeć na dużych oczkach, podobnie trzeba postąpić z jabłkiem. Do salaterki wkładamy starty seler, następnie starte jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy sól, cukier, pieprz, dodajemy śmietanę, wszystko mieszamy i na koniec dodajemy odcedzone rodzynki.
niedziela, 5 czerwca 2011
Blok czekoladowy
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
400 gram mleka w proszku
400 gram herbatników
bakalie do wyboru: rodzynki, orzechy, migdały itp.
Masło, cukier, wodę oraz kakao należy wymieszać i zagotować. W osobnym naczyniu (głębokim) kruszymy herbatniki, wsypujemy bakalie, mleko w proszku i zalewamy to ostudzoną, przygotowaną wcześniej polewą. Wszystko dokładnie mieszkamy. Masę przekładamy do blaszki, lub innego naczynia i chłodzimy przez kilka godzin.
koszt: około 16 zł
Etykiety:
ciasta,
ciasto bez pieczenia,
ciasto na zimno,
czekolda,
desery,
herbatniki,
kakao,
orzechy,
rodzynki,
święta
Subskrybuj:
Posty (Atom)