1 kg piersi kurczaka
25 dag boczku
30 dag wątróbki
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 bułka (może być czerstwa)
3 jajka
listek laurowy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz, papryka, majeranek
2 łyżki masła i bułka tarta do foremek
Do garnka wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę, również drobno pokrojony boczek, marchewkę, pietruszkę. Solimy, dodajemy pieprz, paprykę, listek laurowy i majeranek. W osobnym garnku gotujemy wątróbkę z pokrojona cebulą. Jedno i drugie mięso gotujemy do miękkości i studzimy. W wywarze po mięsie z kurczaka należy namoczyć bułkę. Wszystkie mięsa, warzywa oraz bułkę (nieodciśniętą) wkładamy do jednego naczynia i mielimy przez maszynkę. Na koniec wyrabiamy jeszcze ręcznie w misce, dodając gałkę muszkatołową i jajka. Pasztetu wystarczy na dwie małe foremki, smarujemy je masłem i wysypujemy bułką tartą. Pasztet należy piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
sobota, 26 marca 2011
Pasztet drobiowy
Etykiety:
boczek,
cebula,
dania na imprezę,
inne,
jajka,
marchew,
pasztet,
pierś kurczaka,
pietruszka biała,
przekąski,
z piekarnika
niedziela, 20 marca 2011
Ciasto 3 BIT
Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
masło do wysmarowania formy
Rozdzielamy jajka, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem i odstawiamy na bok. Ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka z dodatkami oraz mąkę i mieszkamy wszystko delikatnie łyżką. Pieczemy w natłuszczonej formie około 20 minut w temperaturze 160 st.
Dodatkowo potrzebne będą:
herbatniki - 400 g (tyle co na dwie warstwy)
mała puszka gotowej masy "krówki"
1 masło roślinne
1 budyń waniliowy
ok. 400 ml mleka
3 łyżki cukru
500 g śmietany co najmniej 30%
2 łyżki cukru pudru
zagęstnik do śmietany
rodzynki i płatki migdałów do dekoracji.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy z cukrem nieco gęstszy niż ten z przepisu na opakowaniu, studzimy. Masło roślinne ubijamy mikserem i dodajemy wystudzony budyń.
Bita śmietana:
Śmietanę wcześniej dobrze chłodzimy i ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
Kolejność wykonania ciasta:
Na spód kładziemy biszkopt, potem masę budyniową, następnie jedną warstwę herbatników, którą smarujemy masą krówką, następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników, na którą układamy bitą śmietanę i dekorujemy.
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
masło do wysmarowania formy
Rozdzielamy jajka, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem i odstawiamy na bok. Ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka z dodatkami oraz mąkę i mieszkamy wszystko delikatnie łyżką. Pieczemy w natłuszczonej formie około 20 minut w temperaturze 160 st.
Dodatkowo potrzebne będą:
herbatniki - 400 g (tyle co na dwie warstwy)
mała puszka gotowej masy "krówki"
1 masło roślinne
1 budyń waniliowy
ok. 400 ml mleka
3 łyżki cukru
500 g śmietany co najmniej 30%
2 łyżki cukru pudru
zagęstnik do śmietany
rodzynki i płatki migdałów do dekoracji.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy z cukrem nieco gęstszy niż ten z przepisu na opakowaniu, studzimy. Masło roślinne ubijamy mikserem i dodajemy wystudzony budyń.
Bita śmietana:
Śmietanę wcześniej dobrze chłodzimy i ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
Kolejność wykonania ciasta:
Na spód kładziemy biszkopt, potem masę budyniową, następnie jedną warstwę herbatników, którą smarujemy masą krówką, następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników, na którą układamy bitą śmietanę i dekorujemy.
Etykiety:
3bit,
biszkopt,
budyń,
ciasta,
herbatniki,
karmel,
krówka,
masa budyniowa,
śmietana
poniedziałek, 14 marca 2011
Ciasto cycki murzynki
Biszkopt ciemny:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania formy
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
20 dag wiórek kokosowych
20 dag maku (nie moczyć, nie kręcić)
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania formy
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
20 dag wiórek kokosowych
20 dag maku (nie moczyć, nie kręcić)
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
wtorek, 8 marca 2011
Żeberka w sosie własnym
70 dag żeberek
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
1 kostka rosołowa
1 i 1/2 szklanki wody
sól, pieprz, papryka
Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, na koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki (ma być lekko twarda, niezrumieniona). Żeberka z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, przyprawiamy i dusimy około 30 minut.
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
1 kostka rosołowa
1 i 1/2 szklanki wody
sól, pieprz, papryka
Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, na koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki (ma być lekko twarda, niezrumieniona). Żeberka z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, przyprawiamy i dusimy około 30 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)