niedziela, 27 lutego 2011

Sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru 
  •  aromat o ulubionym smaku
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 puszki brzoskwiń

Najpierw zagniatamy ciasto kruche, rozwałkowujemy na placek  i wykładamy go do natłuszczonej blachy. Podpiekamy 5-10 minut.

Ucieramy całe jajka z cukrem, dodajemy masło, mąkę ziemniaczaną lub budyń, aromat i na koniec partiami ser.  Wszystko dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st.

sobota, 19 lutego 2011

Ciastka ślimaczki


ciastka z kiślem
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki
1 kostka masła roślinnego
½ szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 i ½ łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy

Ze wszystkich składników (bez kakao i kisielu ) zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 4 równe części. Dwie odkładamy do lodówki a do pozostałych dwóch dodajemy odpowiednio: do jednej kakao a do drugiej kisiel. Dokładnie zagniatamy i również wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 
Po tym czasie ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na 4 placki o grubości pół centymetra. Placek z ciasta kakaowego układamy na białym cieście i to samo robimy z plackiem z ciasta kiślowego również układamy na białym cieście. Zwijamy w dwa ruloniki i znowu dajemy do lodówki na około 2 godziny czasu. Po wyjęciu „rolady” należy pokroić w plasterki grubości około 6 mm. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia około 15 minut, temperatura 180 stopni. 
Koszt: około 7 zł

niedziela, 6 lutego 2011

Kolorowe ciasto z makiem

makowe ciasto pianka
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy
Białka ubijamy mikserem z cukrem. W małym kubku łączymy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Zawartość kubka dodajemy do białek i delikatnie mieszkamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i również mieszamy łyżką. Pieczemy około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na dwie części, jeśli lubimy to dodajemy dowolny pącz.
Ptasie mleczko:
1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego
2 galaretki w różnych kolorach
2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy każdą w 1 szklance wody. Mleko dobrze chłodzimy w lodówce, następnie dzielimy na pół, ubijamy mikserem i dodajemy ostudzoną lekko tężejącą galaretkę i 1 łyżkę cukru pudru. Wszystko razem jeszcze przez chwilę miksujemy. Z drugą częścią mleka i galaretką postępujemy podobnie. Ptasie mleczko przechowujemy w lodówce.

czwartek, 3 lutego 2011

Pierś kurczaka w jogurcie

pierś kurczaka w sosie jogurtowym
1 podwójna pierś kurczaka
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 cebula
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ewentualnie natka pietruszki do posypania.

Najpierw przygotowujemy marynatę czyli dokładnie mieszamy jogurt z przyprawami. Do tej marynaty na co najmniej 1 godzinę wkładamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę lub paski. Po tym czasie w rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, na niej szklimy pokrojoną cebulę i dodajemy zamarynowaną pierś kurczaka. Kurczaka wraz z sosem należy dusić pod przykryciem około 20 minut. Podawać można z ryżem lub makaronem.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...