poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Ciasteczka cebulowe

ciastka wytrawne
1,5  szklanki mąki
1/3 kostki masła
4 łyżki śmietany
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża cebula
sól
mak oraz kminek do posypania
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solimy, dodajemy masło, śmietaną oraz żółtko i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę należy pokroić jak najdrobniej i dodać do wyrobionego ciasta. Z ciasta należy wykonać placki przy pomocy wałka o grubości nie większej jak 0,5 cm. Ciastka należy wykrawać foremkami lub przy pomocy kieliszków. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni i przed pieczeniem posypujemy kminkiem, makiem lub inną przyprawą. Pieczemy dotąd aż będą rumiane.
koszt: 4 zł

Pasztet z cukinii

pasztet z cukini
2 średnie cukinie starte na grubych oczkach
3 jajka
2 cebule
1,5 szklanki oleju
10 dag boczku
1 łyżka masła
10 dag żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa, papryka

Najpierw podsmażamy na maśle boczek i cebulkę. Do dużej miski lub garnka należy włożyć: cukinię, żółtka, boczek z cebulą, starty ser, bułkę tartą, wlewamy też powoli olej, dosypujemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Z pozostałych białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy ją do wymieszanych wcześniej składników. Pasztet wkładamy do keksówki, którą wcześniej wysypujemy resztą bułki tartej, można nią również posypać pasztet po wierzchu. Całość pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni.

Drożdżowe precle

3,5 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3 dag drożdży
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
sól
mak, kminek lub sezam do smarowania

Drożdże należy rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy do niej rozczyn z drożdży, 1 jajko, olej oraz jogurt i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Później formujemy dość grube wałeczki o długości co najmniej 15 cm. Wałeczki można skręcać wokół własnej osi i łączyć końce lub zrobić małe kółko i pozostały koniec owijać wokół niego. Tak przygotowane precle należy wrzucać do garnka z wrzącą wodą, ale na krótko tylko tyle aby wypłynęły na wierzch. Następnie precle pieczemy w piekarniku nie dłużej jak 20 minut w temperaturze około 160 stopni. W połowie pieczenia wyjmujemy je i smarujemy rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy makiem lub inną posypką. Precle z powodzeniem można zrobić również w formie bułeczek.
koszt: 4.60 zł

niedziela, 29 sierpnia 2010

Ziemniaczane rogale z pieczarkami

ciasto:
3,5 szklanki mąki
30 dag ziemniaków
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 opakowania drożdży (5 dag)
odrobina cukru
sól, pieprz

na farsz:
25 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

Najpierw ugotować ziemniaki, utłuc i odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie poddusić na maśle drobno pokrojone pieczarki z cebulą, przyprawić. Drożdże należy rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy ziemniaki, całe jajko, rozrobione drożdże oraz przyprawy. Ciasto należy zagnieść i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto należy wałkować kilkakrotnie, składając je w kopertę. Na koniec wałkujemy okrągły placek o grubości pól cm, kroimy w trójkąty. Na każdym z nich układamy odrobinę farszu i zwijamy w rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze nie wyższej jak 180 st. do momentu aż będą rumiane (ok. 20-30 minut). Rogale należy układać daleko od siebie, gdyż bardzo rosną podczas pieczenia.
koszt: 6.30 zł

wtorek, 24 sierpnia 2010

Kuskus z kurczakiem i warzywami

1/2 opakowania kaszy kuskus
1 pierś kurczaka
15 dag pieczarek
mały kawałek pora
1 czerwona papryka
2 małe pomidory
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka w proszku

Połowę opakowania kaszki kuskus należy zalać gorącym bulionem, tak aby przykrywał on o 1 cm kaszę. Pierś kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek.Gdy trochę się zrumieni dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę a następnie pieczarki pokrojone w paski. Później dodajemy jeszcze na patelnię pora pokrojonego w krążki, posiekany ząbek czosnku i na koniec pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobniejsze kawałki. Wszystko doprawiamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Gdy kuskus napęczniej bulionem układamy go na talerz, na to kładziemy kurczaka razem z warzywami i posypujemy natką pietruszki.
czas wykonania: 30 minut

czwartek, 19 sierpnia 2010

Cebulaki

cebulaki
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 żółtko
2 łyżki masła
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
sól, pieprz
Nadzienie:
3 duże cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka
Dodatkowo:
starty żółty ser do posypania
masło do wysmarowania blachy

niedziela, 15 sierpnia 2010

Surówka z białej kapusty

1/2 główki małej kapusty
mały kawałek pora (zielona część)
1/2 pęczka szczypiorku (drobnego)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Kapustę należy drobno poszatkować, posolić i odstawić na co najmniej pół godziny. Pora kroimy w krążki, szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie warzywa należy połączyć i zalać surówkę sosem składającym się z oliwy i soku z cytryny, doprawionego solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

środa, 11 sierpnia 2010

Ciastka piwne

ciastka piwne
3,5 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
1 kostka margaryny
dowolny dżem lub marmolada
Margarynę najpierw należy schłodzić na następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie margarynę zagniatamy razem z mąką i piwem. Ciasto należy podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Później po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba chwilę odczekać bo trudno się wałkuje. Ciasto trzeba rozwałkować cienko w postaci dwóch placków i nadać im kształt zbliżony do kwadratu. Ciasto kroimy w kwadraty o brzegu około 8 cm i smarujemy cienko dżemem, nakładając go najwięcej na środek kwadratów a najmniej przy brzegach. Kwadraty można łączyć rogami lub skleić zupełnie, tak aby tworzyły trójkąty, podobne jak robi się nieraz na pierogi. Placek można także potraktować jako roladę, całość posmarować dżemem, ciasno zwinąć i kroić ukośnie na paski. Ciastka należy piec w temperaturze nie wyższej jak 180 stopni, 20 do 30 minut. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...